Meny
Kundvagn

241 saker att göra den här helgen

(Ulrika Westman)

Varje år firas Kulturarvsdagen den andra helgen i september. På Riksantikvarieämbetets hemsida kan du läsa mer om dagen/helgen 8-10 september. Hitta ett arrangemang nära dig. Det finns 240 st att välja mellan fördelade på landets alla landskap. Barnfamiljer i Östergötland kan söka sig till Hembygdsberget i Ringarum där det ska bli sagovandring. ”Under promenaden dyker olika sagor upp på ett eller annat sätt”


Sagor och sång är kulturarv som vi bär med oss. Tänk, så många sagor vi fortfarande berättar och sånger vi sjunger som vi inte har en aning om hur gamla de egentligen är, eller vart de ursprungligen kommer ifrån. Men genom olika traditioner för vi arvet vidare till nästa generation. Ett exempel jag kom att tänka på är “Prästens lilla kråka”. En sånglek vars text jag fann mycket underlig som barn. Som vuxen har jag lekt den med de egna barnen, men då med prästen utbytt till mormor, inte för att det gjort min textförståelse större... Hur som helst så är det en kul lek för små barn när man har dom i knäet och de åker i “diket”. För mig är den en av favoriterna som man dansar kring julgran och midsommarstång.


Text:

Prästens lilla kråka

skulle ut och åka

ingen hade hon som körde.

Än slank det hit och

Än slank det dit och

än slank det ner i diket


Beskrivning:

Ring.

Dansa åt vänster. Stanna ringen när "körde" sjungs andra gången.

Alla slinker in mot mitten och sitter på "hit"

Alla slinker ut och sitter på "dit"

Alla slinker in mot mitten och sitter på "diket"


Började söka runt på nätet för att hitta information om visans ursprung. Den äldsta notuppteckningen jag hittade var gjord 1819 där den kallas för “Polska från Västergötland”. Nästa uppteckning 1845 så heter låten “Polska från Västmanland”. 1898 har en fonografinspelning gjorts med sång av Anna Jönsdotter från Dalarna. 2017 hittar man visan som kortlek hos Salito. Kul att butiken är en del i sånglekens fortlevnad. Har man inte möjlighet att ta sig till något av Kulturarvsdagens evenemang så är det bara att blanda korten och dela.“Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer som alla, oavsett bakgrund kan göra anspråk på, är viktigt för ett samhälle som håller ihop. Var med och fira kulturarvet i Sverige du också!” (RAÄ hemsida)

Ett spännande kortspel där du räddar så många kråkor som du vågar. Råkar du vända på fel kort så slinker dina kråkor ner i diket.


TREVLIG HELG

önskar

Ulrika hos Salito


← Äldre inlägg Nyare inlägg →


Comments

Lämna en kommentar