Meny
Kundvagn

Bilderböcker för vuxna "Ingen fara, mamma Klara" ​och "Var inte rädd, pappa Ted"

(Ulrika Westman)

Ibland får jag lust att skriva bilderböcker till småbarnsföräldrar, böcker som jag själv skulle behövt under småbarnsåren. Eftersom man är inne i läsandet av korta kärnfulla böcker med tydliga budskap så borde denna typ av litteratur fungera bäst för den tilltänkta målgruppen. Titlar som Ingen fara, mamma Klara eller Var inte rädd, pappa Ted borde vara självklara.

Det är helt fantastiskt att bli förälder, men också väldigt skrämmande. Ska jag ha ansvaret för ett litet liv, jag som knappt vet vad jag sysslar med för egen del, var min tanke.

Man får lära sig vara stark under småbarnsåren för att inte drunkna i alla “kloka råd” som man översköljs med via medier och i ens vardag. För är det något man vill lyckas med och göra “rätt” här i livet så är det föräldraskapet. Ofta lanseras barnuppfostran som om det bara fanns ett sätt att genomföra den på. Exempelvis fick vi från många håll höra att vårt äldsta barn inte skulle utveckla sina sociala förmågor då hon inte skulle börja förskolan förrän vid dryga 4,5 års ålder…

Så vad hände med denna stackars flicka? Kunde hon någonsin klara av att börja förskolan? Eller hade hennes föräldrar helt omintetgjort flickans chanser till att kunna hantera all framtida form av normal interaktion med andra människor?

Ni kan pusta ut. Idag går vår äldsta dotter i åttonde klass och är en utåtriktad, glad tjej med härliga kompisar och många fritidsintressen. Att minnas tillbaka och tänka på bekantas påpekanden angående den sena förskolestarten känns idag helt befängt. Alla måste få göra det som fungerar bäst för deras familj. Än om man är livrädd inför föräldrarollen så finns det inte bara ett sätt att uppfostra barn på. Eller, jag ändrar mig, det finns ett sätt och det är att utgå från Astrid Lindgrens kloka ord

”Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv”← Äldre inlägg Nyare inlägg →


Comments

Lämna en kommentar