Meny
Kundvagn

Lek med språket

(Ulrika Westman)

Vill tipsa om Salitos sago- och sångpåsar som erbjuder lekfullt lärande för yngre barn

Med sång- och sagopåsar kan barn och elever interagera, dramatisera och få en tidig förståelse för berättelsers uppbyggnad. Med en docka på fingret kan det dessutom vara lättare att våga prata inför en grupp. Många ämnen kan knytas till sång och sagor. Deras historiska ursprung, ordförståelse, vilket land kommer sagan/sången från? Vem har skrivit texten? Motorikträning med rytm och rörelser. Kanske vill en berättelse förmedla ett budskap? Det blir en inskolning i att kunna tolka och analysera texter. I läroplanerna för förskola och skola nämns ofta vikten av sång och berättande som grundläggande delar vid inlärning.


Vargen kommer

I butiken finns sagopåse till fabeln om “Pojken som ropade varg”. Påsen innehåller 10 st fingerdockor ca 7 cm i textil. Dockorna är pojken, vargen, 2 får, 3 bybor och 3 hus. Tygpåse med dragsko. Berättelsen ger en bra utgångspunkt för samtal och funderingar utifrån dess sensmoral "Ingen tror på en lögnare, inte ens när han talar sanning". Det var den grekiske fabeldiktaren Aisopos som under antiken nedtecknade den moraliserande sagan som använts i 2500 år för att omtala allvaret i falsklarm.


Guldlock

Sagopåse med figurer till sagan om "Guldlock och de tre björnarna". Fem fingerdockor i textil ca 7 cm. Guldlock, de tre björnarna och deras hus. Tygpåse med dragsko. Sagan om Guldlock och de tre björnarna är ett bra exempel på hur man kan använda sagor för grundläggande matematiskt kunskapande hos små barn. Språkutveckling och tänkande hör ihop och matematiken har många ord som man måste känna till. Matematiska begrepp så som jämförelseord, lägesord, tidsord används i samband med sagans berättande, ord som gör det möjligt att förstå storlek, tid och rum. Så plocka fram sagopåsen, iscensätt sagan och skapa en matematiklektion.


Den stora rovan

Att få möjlighet att utveckla sitt modersmål är ett grundläggande behov för varje människa. Den som berövas sitt modersmål får en svårare skolgång. Forskningsresultaten är tydliga. Invandrarbarn som får mycket undervisning på sitt modersmål klarar sig bättre i skolan och blir oftast också bättre på svenska. (Institutet för språk och folkminnen). På Skolverkets hemsida finns sagor inlästa på flera språk bland andra till "Sagan om den stora rovan" som finns på 12 olika språk. Perfekt för yngre barn inom olika verksamheter. Sagopåse med figurer till "Sagan om den stora rovan" består av 8 st fingerdockor ca 7 cm i textil. Dockorna är mormor & morfar, 2 barnbarn, hund, katt, mus och rova plus tygpåse med dragsko.

Sångpåse djur

Sångpåse med 10 olika djur. Fingerdockor i textil. Mus/råtta, kanin/hare, ko, elefant, flodhäst, groda, hund, panda, nalle/björn, anka/kyckling. Tygpåse med dragsko. Förslag på sånger till alla djuren mailas som pdf-fil i samband med köp.


I butiken finns fler sagopåsar att upptäcka och kortspel med kända sagor och barnvisor som tema

Till sång- och sagopåsar

Till kortspel


← Äldre inlägg Nyare inlägg →


Comments

Lämna en kommentar